Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlavní jídla 1

31. 1. 2015

Pohankový základ

Pohanka se pro konzumaci musí den předem připravit :
- před přípravou se nejprve důkladně propláchne.
- Poté se namočí pouze na 15 minut do vody.
- Voda se slije a mokrá pohanka se uloží do tmy na 8 - 12 hodin. Vodu již nedáváme.
Uložení ve tmě je velmi důležité, aby se nespustila fotosyntéza, která má pro trávení negativní účinky. Vlhkost na pohance inaktivuje inhibitory, které brání trávení.
Takto je pohanka připravená k dalšímu použití. tzv. „pohankový základ“

Příklad jednoduchých jídel z pohanky :
- pohanková kaše - lehce rozmixovaný pohankový základ přisladit stévií .
- ´´rawzoto ´´ - do pohankového základu se přidá česnek a na kostičky nakrájená zelenina.

Pohankový základ se dá také usušit.
Takto připravený se může pomlet nebo rozsekat v mixéru na pohankovou mouku, .
Pokud se nechá pohanka mokrá déle než 8 hodin – musí se vždy po několika hodinách propláchnout - většinou druhý den vyrazí klíčky. Naklíčená pohanka má trochu jinou chuť, a více či méně pozměněný poměr živin. Je možno střídat v jídelníčku naklíčenou pohanku s nenaklíčenou.

Zdroj: http://euroklinika.info/pohanka.php

Květák s mátou kvetak-s-matou-a.jpg

  • květák
  • rajčata
  • okurka
  • jarní cibulka
  • zelené bylinky (petržel, celer. libeček)
  • máta
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

Květákovo-ředkvičkový salátkvetakovo-redkvickovy-salat-a.jpg

  • květák
  • ředkvičky
  • paprika
  • cibule
  • rukola
  • sůl, pepř
  • olej

DIP:

  • slunečnice
  • sušená rajčata
  • chia
  • olej
  • sůl, pepř

Květák nastrouháme najemno, ochutíme a necháme marinovat v olivovém oleji. Ředkvičky nakrájíme na plátky, cibuli a papriku na kostičky, rukolu natrháme. Vše smícháme a dochutíme.

Dip: Slunečnici, sušená rajčata a chia namočíme. Rozmixujeme s trochou vody, olivovým olejem a dochutíme.

Paprikové lodičky paprikove-lodicky-a.jpg

  • Paprika
  • Slunečnice
  • Rajčata sušená
  • Celer řapíkatý
  • Mrkev
  • Droždí lahůdkové
  • Sůl, pepř
  • Paprika uzená

 

Mungo salátmungo-salat-a.jpg

  • Mungo fazole - naklíčené
  • Celer řapíkatý
  • Okurka kyselá
  • Mrkev
  • Hrášek
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • Olej
  • Rozmarýn

Tatarka: kešu, slunečnice, citron, sůl, pepř, česnek, olej, lahůdkové droždí

Mungo fazole jeden den máčíme a pak 2-3 dny necháme klíčit.

Hráškový salát na rukolovém lůžku, hořčicový dip hraskovy-salat-na-rukolovem-luzku--horcicovy-dip-a.jpg

  • Rukola
  • Hrášek
  • Mrkev
  • Kedlubna
  • Červená cibule
  • Rajčata sušená
  • balsamico
  • Olej

DIP:

  • Kešu
  • Slunečnice
  • Lahůdkové droždí
  • Olej
  • Citronová šťáva
  • Hořčice
  • Sůl, pepř
  • Česnek

Rukolu nachystáme na talíř, zakápneme olivovým olejem a balsamicem.

Zeleninu nakrájíme, osolíme a dáme na rukolové lůžko.

DIP:

Kešu a slunečnici přes noc namočíme.  Rozmixujeme spolu s ostatními ingrediencemi a dochutíme.

Rukolový salátrukolovy-salat-a.jpg

  • rukola
  • rajčata
  • rajčata sušená
  • cibule červená
  • ředkvičky

DIP:

  • kešu oříšky - namočené
  • slunečnice - namočená
  • lahůdkové droždí
  • olivový olej
  • česnek
  • citronová šťáva
  • balsamico
  • hořčice
  • sůl, pepř

Marocký salát marocky-salat-a.jpg

  • Cibule
  • Česnek
  • Rajčata
  • Ředkev (vodnice)
  • Paprika
  • Mrkev
  • Řepíkatý celer
  • Slunečnice
  • Pohanka
  • Řeřicha
  • Citron
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř

Jarní květák se žampiony jarni-kvetak-se-zampiony-a.jpg

  • Květák
  • Cibule
  • Řepíkatý celer
  • Hrášek
  • Marinované žampiony
  • Bazalka
  • Řeřicha
  • Sůl

Marináda:

  • Olej
  • Česnek
  • Citron
  • Sůl
  • Kari
  • Kmín drcený

Houby nakrájíme na kousky a necháme přes noc marinovat.

Brokolicový salát brokolicovy-salat-a.jpg

  • Brokolice
  • Cibule
  • Slunečnice naklíčená
  • Sůl, pepř

DIP:

  • Kešu namočené
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej
  • Cibule
  • Česnek
  • Sladidlo
  • Hořčice

Brokolici nakrájíme na malé růžičky a necháme přes noc marinovat ve směsi olivového oleje a bylinek. (Např oregano, bazalka, rozmarýna, česnek)

Mrkvový salát mrkvovy-salat-a.jpg

  • Mrkev
  • Pohanka
  • Cibule
  • Česnek
  • Chilli
  • Jarní cibulka
  • Sladká paprika
  • Kmín
  • Libeček
  • Omáčka z kešu a slunečnice

Pohanku namočíme nejméně na 2 hodiny a necháme ve tmě.

Zeleninu nakrájíme, ochutíme a smícháme s pohankou. Doplníme omáčkou.

Omáčka:

Slunečnici a kešu namočíme nejméně na 2 hodiny.

Rozmixujeme, přidáme olivový olej, sůl, pepř, česnek a citronovou šťávu a znovu promixujeme.

Klobása bez masa klobasa-bez-masa-a.jpg

  • 200 g sušených rajčat
  • 200 g slunečnicových semen
  • 100 g dýňových semen
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1/2 ČL himalájské soli
  • 1/4 ČL mletého kmínu
  • 1 ČL červené papriky

Rajčata namočíme nejméně na 1 hodinu do vody. Rozmixujeme ne úplně do hladka. Přidáme slunečnici, dýni a ochutíme.

Do folie dáme část hmoty, vytvarujeme klobásku a necháme v lednici ztuhnout.

TIP: Pokud uděláme směs řidší, použijeme jako skvělou pomazánku na RAW chléb.

Zeleno-bílý květák zeleno-bily-kvetak-a.jpg

  • Květák
  • Hrášek
  • Kokosové mléko
  • Kešu, předem namočené
  • Kari
  • Petržel
  • Sůl

Kešu rozmixujeme s kokosovým mlékem, okořeníme a rozmixujeme na hladký krém.

Květák rozebereme na růžičky, smícháme s krémem a dáme na talíř. Přidáme hrášek a posypeme petrželovou natí.

RAW indická omáčka k zelenině raw-indicka-omacka-k-zelenine-a.jpg

  • Rajče
  • Kešu, předem namočené
  • Zázvor
  • Česnek
  • Skořice
  • Kurkuma
  • Chilli
  • Koriandr
  • Citron
  • Olej
  • Sůl, pepř

Kešu rozmixujeme s troškou vody, přidáme rajče, okořeníme a vše rozmixujeme na krém.

Podáváme s čerstvou zeleninou.

Ředkvičkový salát s kukuřicíredkvickovy-salat-s-kukurici-a.jpg

  • Ředkvičky
  • Cibule
  • Kukuřice
  • Paprika červená
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
  • Zelená petržel

Zeleninu nakrouháme, ochutíme a promícháme.

DIP:

  • Kešu
  • Slunečnice
  • Olej
  • Hořčice
  • Sůl, pepř
  • Citronová šťáva

Kešu a slunečnici namočíme přes noc. Druhý den rozmixujeme s trochou vody, ochutíme a za stálého mixování přidáme olivový olej.

Ředkvičkový salát redkvickovy-salat-a.jpg

  • Ředkvičky
  • Cibule
  • Červená paprika
  • Česnek
  • Slunečnicová semínka
  • Dýňová semínka
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

 

Zelný salát     zelny-salat-se-slunecnici-a.jpg

  • Zelí
  • Mrkev
  • Cibule
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • Kmín
  • Citron

Pro hladové můžeme přidat pikantní slunečnici.

Zelný salát a la Coleslaw a-la-coleslaw-a.jpg

  • Zelí
  • Mrkev
  • Celer
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • Citron
  • Kešu majonéza (přes noc namočené kešu, olivový olej, citron, sůl, pepř)

Zelí nakrouháme, rukou zpracujeme, až pustí šťávu. Přidáme ostatní ingredience, ochutíme a necháme v chladu nejméně 1 hod odležet, aby se chutě spojily.

Mrkvové a květákové karbanátky

  • 2 š. slunečnicových semínek  marinovane-zampiony--kvetakove-a-mrkvove-karbanatky-pred-susenim-a.jpg
  • 1 š. dýňových semínek
  • 1 š. lněných semínek

Vše semeleme, nebo rozmixujeme na "mouku".

Mrkvové karbanátky:

  • mrkev
  • cibule
  • sušená namočená rajčata
  • tamari
  • bazalka
  • majoránka
  • tymián
  • česnek
  • sůl

Vše rozmixujeme a zahustíme "moukou"

Květákové karbanátky:

  • květák
  • žampiony
  • cibule
  • lahůdkové droždí
  • citronová šťáva
  • zelená petržel
  • tymián
  • bazalka
  • olej
  • sůl

Vše rozmixujeme a zahustíme "moukou".

Z hmoty vytvarujeme placičky a sušíme cca 6 hod. Pokud nám zbyde směs mletých semínek, můžeme obalit a usušit marinované žampiony.

Knol Khol salát  knol-khol-salat-1-a.jpgknol-khol-salat-2-a.jpg

  • Kedlubna
  • Oranžová paprika
  • Cibule
  • Marinované žampiony
  • Hořčice
  • Kmín
  • Koriandr
  • Sůl
  • Kari
  • Kurkuma
  • Olej
  • Citronová šťáva
  • Zelené bylinky
  • Pikantní slunečnice (nemusí být)

Kedlubnu nastrouháme, cibuli a papriku nakrájíme na kousky. Hořčičná semínka, kmín a koriandr ve hmoždíři nadrtíme. Vše smícháme, přidáme ostatní ingredience, promícháme a necháme půl hodiny rozležet.

Posypeme zelenými bylinkami, pro hladové ještě pikantní slunečnicí.

Africký salát africky-salat-a.jpg

  • brokolice
  • květák
  • mrkev
  • sůl
  • zázvor
  • kmín
  • koriandr
  • muškátový oříšek
  • chilli
  • sojová omáčka
  • smetana kokosová
  • jablečný ocet
  • med
  • zelená cibulka

Květák na kari s pohankou   kvetak-na-kari-s-pohankou-a.jpg

  • Květák
  • Pohankový základ
  • Olej
  • Kari
  • Kurkuma
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl

Růžičky květáku promícháme s olejem, okořeníme a promícháme, aby se koření dostalo všude. Přidáme pohankový základ a necháme nejméně ½ hodiny odležet.

Podáváme např. s kedlubnovými hranolky.

Sladké pohankové rawzoto sladke-pohankove-rawzoto-a.jpg

  • Jablka – nastrouhaná nahrubo
  • Pohankový základ
  • Mák
  • Sladidlo

 

 

 

Omáčka s bazalkovým pestem omacka-s-bazalkovym-pestem-a.jpg

  • Mrkev
  • Paprika zelená
  • Bazalkové pesto
  • Rajče

Cuketu nakrájíme na plátky, proložíme marinovanými žampiony, omáčkou a plátky rajčat.

 

Mrkev s kari omáčkou mrkev-s-kari-omackou-a.jpg

  • Kokosové mléko
  • Kari
  • Ořechy – kešu, para, mandle
  • Slunečnicový základ
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Kokos
  • Kajenský pepř
  • Zázvor
  • Česnek
  • Sladidlo

Sušená rajčata susena-rajcata-a.jpg

  • rajčata, nakrájená na půlky
  • sůl
  • bazalka
  • oregíno
  • tymián
  • rozmarýn
  • 1-2 chilli
  • 1-2stroužky česneku,na plátky
  • oliv.olej na zalití

Rajčata nakrájíme na půlky, okořeníme a usušíme při teplotě do 42°C. Naskládáme do sklenice a zalijeme olivovým olejem.

Květákové rizoto se žampiony kvetakove-rizoto-se-zampiony-a.jpg

  • Květák
  • Mrkev
  • Petržel zelená
  • Žampiony marinované
  • Celer řepíkatý
  • Hrášek
  • Sůl, pepř
  • Citron

DIP:

  • Kešu
  • Slunečnicový základ
  • Citron
  • Kurkuma
  • Kmín
  • Sůl

Marináda na žampiony:

  • Olej
  • Tamari
  • Rozmarýna

Kešu namočíme přes noc do vody, druhý den rozmixujeme s ostatními ingrediencemi na omáčku. Vodu přidáváme dle potřeby.

Žampiony naložíme do marinády a necháme asi hodinu.

Všechny ingredience na rizoto (kromě hrášku) nastrouháme, nakrájíme, umixujeme,... a promícháme se žampiony, hráškem a omáčkou.

 

Květák s brokolicí kvetak-s-brokolici-a.jpg

  • Květák
  • Brokolice
  • Česnek
  • Cibule
  • Pohanka naklíčená
  • Slunečnice naklíčená a usušená
  • Kešu

Zálivka:

  • Olej
  • Jablečný ocet
  • Sladidlo – med, agáve,…
  • Sůl, pepř
  • Chilli
  • Kari
  • Voda

Květák a brokolici nakrájíme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli a česnek nakrájíme najemno. Připravíme si zálivku. Zalijeme zeleninu a necháme nasáknout vůně. Přidáme naklíčenou pohanku, promícháme, posypeme slunečnicí a kešu a podáváme.

 

Africký salát africky-salat-a.jpg

  • brokolice
  • květák
  • mrkev
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • zázvor
  • kmín
  • koriandr
  • muškátový oříšek
  • sojová omáčka

Brokolici naložíme do směsi koření a oleje, houby do sojové omáčky a necháme marinovat.

Smícháme, přidáme ostatní ingredience a necháme asi ½ hodiny rozležet.

Marinovaná brokolicemarinovana-brokolice-a.jpg

Marináda:

  •      Olej
  •      Oregano
  •      Bazalka
  •      Rozmarýna
  •      Sůl
  •      Česnek
  •      Lahůdkové droždí

 

Brokolici necháme marinovat asi 4 hodiny, přidáme salát, sušená rajčata, naklíčenou a usušenou slunečnici, rajčata, papriku.

Špenátový salát spenatovy-salat-a.jpg

  • Špenát
  • Rajčata
  • Okurka
  • Paprika
  • Cibule
  • Slunečnice naklíčená
  • Len
  • Olivový olej s chilli
  • Hořčice
  • Citronová šťáva

Květák s koprem a žampiony kvetak-s-koprem-a-zampiony-a.jpg

Žampiony naložíme do směsi oleje, sojové omáčky, rozmarýnu a česneku a necháme 2 hod marinovat.

Květák nakrájíme a promícháme s koprem, česnekem a olejem. Můžeme trochu osolit.

 

 

Rajská s knedlíkem rajska-s-knedlikem-a.jpg

Omáčka:

  • Sušená rajčata
  • Čerstvá rajčata
  • Mrkev
  • Sladidlo – datle, med, agáve,..
  • Citron
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • Skořice
  • Hřebíček

Sušená rajčata dáme přes noc namočit do vody s kořením. Druhý den koření vyjmeme, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme.

Knedlík:

  • Slunečnice – naklíčená a usušená
  • Len
  • Psyllium
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl
  • Voda

Semínka umeleme, přidáme droždí a sůl a promícháme. Opatrně přidáváme vodu a zpracujeme tužší hmotu. Vytvarujeme váleček, nakrájíme na plátky a usušíme (cca 6 hod)

Brokolicový salát s majonézou brokolicovy-salat-s-majonezou-a.jpg

Marináda:

  • Olej
  • Oregano
  • Bazalka
  • Rozmarýna
  • Sůl
  • Česnek

Salát:

  • Brokolice – přes noc marinovaná
  • Mrkev
  • Jarní cibulka, nebo pórek
  • Slunečnice, naklíčená a usušená
  • Dýňová semínka, naklíčená a usušená
  • Kešu

Dresink:

  • Majonéza 
  • Jablečný ocet, nebo citronová šťáva
  • Sůl
  • Agáve

Majonéza:

  • Kešu
  • Voda
  • Olej
  • Květák
  • Hořčice
  • Datle
  • Citron
  • Sůl

Do majonézy přidávám květák, tím nahradím olivový olej a majonézu zahustím. Není tak těžká.

Špenát s mlékem spenat-s-mlekem-a.jpg

  • Špenát
  • Mandlové mléko
  • Sůl, pepř
  • Cibule sušená
  • Česnek
  • Mandle

 

 

 

Plněná rajčata plnene-rajce-a.jpg

  • Mrkev
  • Dýně
  • Česnek
  • Kurkuma
  • Sůl
  • Kmín
  • Dužina z rajčat
  • Olej

Vše nakrájíme, okořeníme, promícháme a plníme vydlabaná rajčata.

Plněné papriky plnene-papriky-a.jpg

  • sušená rajčata
  • slunečnicová semena
  • česnek
  • sůl
  • mletý kmín
  • sladká paprika

Rajčata a slunečnici namočíme. Umeleme na masovém strojku, okořeníme a plníme papriky.

 

Pikantní slunečnice pikantni-slunecnice-a.jpg

  • Slunečnice naklíčená
  • Sojová omáčka
  • Česnek
  • Chilli
  • Uzená paprika

Slunečnici necháme naklíčit, obalíme ve směsi koření a usušíme.

Používáme do polévek, salátů,  na mlsání….

Květáková polévka kvetakova-polevka-a.jpg

  • Květák
  • Skořice
  • Chilli
  • Římský kmín
  • Koriandr
  • Sůl

 

 

 

„Jitrnicový prejt“ jitrnicovy-prejt-a.jpg

  • Slunečnice naklíčená
  • Květák
  • Houby marinované
  • Česnek
  • Majoránka
  • Nové koření
  • Sůl, pepř
  • Kmín drcený
  • Zázvor

Vše rozemeleme na kousky, abychom získali hrubší strukturu.

Cizrnová omáčka s bazalkou cizrnova-omacka-s-bazalkou-a.jpg

  • Lahůdková cibulka
  • Paprika
  • Rajče
  • Cizrna naklíčená
  • Olej
  • Bazalka
  • Citronová šťáva
  • Oregano
  • Pažitka

 

Kari květák s houbami kari-kvetak-s-houbami-a.jpg

  • Květák
  • Rajče
  • Cibule sušená
  • Houby marinované

Marináda:

  • Olej
  • Česnek
  • Citron
  • Sůl
  • Kari
  • Kmín drcený

Houby nakrájíme na kousky a necháme přes noc marinovat.

Květák nastrouháme na drobno, přidáme rajče, sušenou cibuli, marinované houby a necháme 2 hodiny odležet.

Podáváme s řapíkatým celerem, popř. další zeleninou.

Mrkev s avokádovým dipem mrkev-s-avokadovym-dipem-a.jpg

  • Mrkev
  • Sůl, pepř
  • Olej
  • Černý sezam na posypání

DIP:

  • Avokádo
  • Rajče
  • Med
  • Citron
  • Česnek
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl
  • Bobkový list
  • Hřebíček
  • Nové koření

Cuketovo-kedlubnové „nudle“ cuketovo-kedlubnove-nudle-a.jpg

Cuketu nastrouháme, osolíme a necháme vypotit. Slijeme a přidáme strouhanou kedlubnu. Dochutíme solí.

DIP:

  • Rajče
  • Pohankový základ
  • Tahini
  • Lahůdkové droždí
  • Paprika sladká
  • Olivový olej s chilli
  • Sůl, pepř

 

Cous cous cous-cous-a.jpg

  • Květák
  • Kedlubna
  • Paprika
  • Rajče
  • Sůl

DIP:

  • Avokádo
  • Rajče
  • Paprika
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  • Kurkuma
  • Olej

Špenát s celerovými hranolky  spenat-a.jpg

  • Špenát
  • Para ořechy
  • Sůl, pepř
  • Olej
  • Avokádo
  • Česnek

Rozmixujeme ořechy, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme. Dochutíme a podáváme např s celerovými hranolky.

Celerové hranolky

  • Celer
  • Olej
  • Sůl
  • Kurkuma
  • Rozmarýna

Marinujeme nejméně 2 hodiny.

Mrkev s pohankou mrkev-s-pohankou-a.jpg

Mrkev nastrouháme a promícháme s pohankovým základem. Ochutíme solí a pepřem.

DIP:

  • slunečnicová semínka
  • olivový olej
  • rajče
  • lahůdkové droždí
  • česnek
  • sůl, pepř

Slunečnicová semínka přes noc namočíme. Druhý den rozmixujeme s trochou vody. Za stálého mixování pomalu přiléváme olivový olej, až vznikne hustá majonéza.

Přidáme rajče, lahůdkové droždí, česnek a rozmixujeme do hladka. Ochutíme solí a pepřem.

Česneková omáčka cesnekova-omacka-a.jpg

  • Kešu
  • Olivový olej
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl
  • Česnek
  • Tahini

Kešu rozmixujeme s vodou do konzistence smetany. Za stálého mixování pomalu přiléváme olej až vznikne hustá majonéza. Přidáme tahini a ochutíme solí, česnekem a droždím.

Kari-kokosová omáčka kari-kokosova-omacka.jpg

  • Kešu
  • Kokosové mléko
  • Kurkuma
  • Kari
  • Česnek
  • Droždí
  • Sůl
  • Hořčice

Výborná s „těstovinami“ a marinovanými žampiony.

Cuketová pomazánka cuketova-pomazanka-a.jpg

  • Cuketa
  • Slunečnice namočená
  • Vlašské ořechy
  • Olivový olej
  • Tamari
  • Lahůdkové droždí
  • Česnek
  • Sůl
  • Kurkuma
  • Paprika sladká

Cuketové „těstoviny“ se slunečnicícuketove-testoviny-a.jpg

1. a 3. vrstva:

  • Cuketa

2. vrstva

  • Cherry rajčata
  • Slunečnice namočená
  • Len
  • Oregano
  • Sůl, pepř
  • Bazalka

4. vrstva

  • houby namočené ve směsi
  • tamari
  • oleje
  • cibule

5. vrstva

  • polníček
  • citronová šťáva
  • olej
  • česnek
  • sůl, pepř

Květákovo-brokolicový salát kvetakovo-brokolicovy-salat-a.jpg

  • Brokolice
  • Květák
  • Cibule
  • Řapíkatý celer
  • Česnek
  • Slunečnice – namočená
  • Pohanka - namočená
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Kešu krém

  • Kešu – namočené
  • Sůl
  • Lahůdkové droždí
  • Voda

Sedmikráskový celer sedmikraskovy-celer-a.jpg

  • Celer
  • Paprika
  • Květák
  • Řapíkatý celer
  • Cibule
  • Olej
  • Kurkuma
  • Sůl, pepř
  • Lahůdkové droždí
  • Česnek
  • Pažitka
  • Sedmikrásky

Celer nakrájíme na kostičky a necháme 2 hodiny marinovat ve směsi olivového oleje a kurkumy. Ostatní ingredience nakrájíme, promícháme, přidáme marinovaný celer a dochutíme. Zdobíme čerstvou pažitkou a sedmikráskami.

Pizza   pizza-a.jpg

Těsto:

  • Květák
  • Kešu oříšky
  • Česnek
  • Bazalka
  • Len
  • Citronová šťáva
  • Lahůdkové droždí
  • Oregano
  • Sůl, pepř

Nastrouháme, umeleme, zpracujeme. Vytvarujeme placky, cca 0,75 cm tlusté a necháme asi 5 hodin sušit.

Sýrová“ vrstva:

  • Kešu oříšky
  • Lahůdkové droždí
  • Česnek
  • Citronová šťáva
  • Sůl, pepř

Rajčatová vrstva:

  • Rajčata
  • Sušená rajčata
  • Oregano
  • Sladidlo
  • Sůl, pepř

Ozdoba:

  • Rajče
  • Cibule
  • Bazalka

Květák    kvetak-a.jpg

  • Květák
  • Paprika
  • Cibule
  • Celerová nať
  • Sůl, pepř
  • Kurkuma
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva

Vše nakrájet, nastrouhat, smíchat a dochutit.

 

Brokolicové míčky brokolicove-micky-a.jpg

  • Brokolice
  • Pohankový základ
  • Slunečnicový základ
  • Olej
  • Česnek
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • Muškátový oříšek
  • Feferonka

Část pohankového a slunečnicového základu semeleme na mouku.

Zpracujeme všechny ostatní suroviny, na závěr přidáme nemletý pohankový a slunečnicový základ.

Mrkvovo-celerové mrkvovo-celerove-a.jpg

  • Mrkev
  • Celer
  • Česnek
  • Hořčice
  • Kokosový olej
  • Citronová šťáva
  • Medvědí česnek

 

 

Cuketové rolky cuketove-rolky-a.jpg

Náplň:

  • Brokolice
  • Pohankový základ mletý i nemletý
  • Cibule
  • Česnek
  • Sůl
  • Muškátový ořech
  • Olivový olej
  • Feferonka

Zpracujeme hmotu, plníme rolky spolu s plátkem rajčete

 

Mrkev v omáčce, s marinovaným květákem  mrkev-v-omacce-s-marinovanym-kvetakem-a.jpg

Mrkev +

  • Rajče
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl
  • Pepř
  • Černý sezam

Květák +

  • Olej
  • Citronová šťáva
  • Česnek
  • Kari
  • Sušená cibule
  • Sůl

Ingredience na marinádu rozmixujeme, květák nakrájíme na kousky, mrkev na plátky a necháme marinovat.

Posypeme naklíčenými mungo fazolkami.

Květák s kešu omáčkou  kvetak-s-kesu-omackou-a.jpg

  • Květák
  • Houby
  • Červená cibule
  • Řapíkatý celer
  • Rajče
  • Paprika žlutá

Omáčka:

  • Kešu – předem namočené
  • Sezamový olej
  • Česnek
  • Tamari
  • Kurkuma
  • Sůl

Burger se zelným salátem burger-se-zelnym-salatem-a.jpg

Burger:

  • Slunečnicový základ – 2 díly
  • Pohankový základ – 1 díl
  • Ořechy – 1 díl
  • Rajče
  • Lahůdkové droždí
  • Koriandr
  • Sůl
  • Olivový olej
  • Česnek

Salát:

  • Pekingské zelí
  • Provensálské bylinky
  • Olivový olej
  • Sůl

Na burger všechny ingredience zpracujeme, vytvarujeme burger a sušíme na 42°C, asi 6 hodin.

Smetanová brokolicová omáčka  

  • Brokolicesmetanova-brokolicova-omacka-a.jpg
  • Kešu
  • Lahůdkové droždí
  • Kari
  • Česnek
  • Sůl

Kešu přes noc namočíme. Rozmixujeme s trochou vody, kari, česnekem a droždím, až vznikne „smetana“.

Přidáme brokolici a vše rozmixujeme. Podle chuti můžeme přisolit.

Výborná k zeleninovým „těstovinám“.

Pohanková kašepohankova-kase-a.jpg

  1. vrstva
  • mletý pohankový základ
  • brusinky sušené
  • hrozinky
    1. vrstva
  • banán rozmixovaný
    1. vrstva
  • pohankový základ
  • kakao nepražené

Plněná rajčata se zelným salátemplnena-rajcata-a.jpg

Náplň:

  • Špenát
  • Houby
  • Celer řapíkatý
  • Paprika žlutá
  • Sůl, pepř
  • Citronová šťáva
  • Olej

Salát:

  • Zelí bílé
  • Kopr
  • Sůl
  • olej

Brokolicový salát brokolicovy-salat-a.jpg

  • Brokolice marinovaná
  • Houby namočené
  • Rajče
  • Cibule
  • Lahůdkové droždí

Sezam černý namočený na posypání

Marináda:

  • Olej
  • Med
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl
  • Pepř
  • Paprika sladká

Marinovaná brokolice se sezamovou omáčkoumarinovana-brokolice-se-sezamovou-omackou-a.jpg

Brokolici rozebereme na růžičky a marinujeme ve směsi sezamového oleje, sladké papriky a pepře. Můžeme trochu osolit.

Omáčka – sezamový olej, kešu, tamari, pepř, česnek.

Výborná s Pekingským zelím.

Čočkovo-houbový salátcockovo-houbovy-salat-a.jpg

  • Červená čočka – naklíčená
  • Houby namočené
  • Mungo naklíčené
  • Paprika červená
  • Paprika žlutá
  • Rajče
  • Cibule
  • Sůl
  • Olej
  • Řapíkatý celer
  • Řeřicha

Čočkový salát cockovy-salat-a.jpg

  • Červená čočka naklíčená
  • Špenát
  • Rajčata
  • Zelí bílé
  • Sůl
  • Bazalka

 

Mrkvovo-špenátový kamilmrkvovo-spenatovy-kamil-a.jpg

Špenátová vrstva:

  • Špenát
  • Cibule
  • Petržel
  • Pohanková mouka
  • Česnek
  • Sůl
  • Len
  • Citronová šťáva

Mrkvová vrstva:

  • Mrkev
  • Cibule
  • Med
  • Citronová šťáva

Řeřicha na ozdobu

Cuketové lasagnecuketove-lasagne-a.jpg

Omáčka 1:

  • Kešu
  • Tahini
  • Cibulový prášek
  • Česnek
  • Lahůdkové droždí
  • Muškátový oříšek
  • Sůl, pepř

Omáčka 2:

  • Rajčata
  • Cibule
  • Olej
  • Bazalka
  • Oregano
  • Pepř

Dále potřebujeme:

  • Cuketa nakrájená na plátky
  • Marinované houby

Celerové bochánky s marinovanou zeleninoucelerove-bochanky-s-marinovanou-zeleninou-a.jpg

Bochánky:

  • Řapíkatý celer
  • Cuketa
  • Mletý pohankový základ
  • Len mletý
  • Kmín drcený
  • Tamari
  • Česnek
  • Celerová nať

Vše, mimo celerové natě, rozmixujeme v robotu s „S“ nožem. Vmícháme celerovou nať, vytvoříme bochánky a podáváme s marinovanou zeleninou

Zelenina:

  • Mrkev
  • Vodnice
  • Cibule červená
  • Cuketa
  • Květák

Zeleninu nakrájíme na menší kousky, plátky, kolečka ,.. a marinujeme ve směsi oleje, tamari, česneku chilli, kmínu.

Pohankové špagety s brokolicovými karbanátkypohankove-testoviny-s-brokolicovymi-karbanatky-a.jpg

Těstoviny:

  • Pohanková mouka
  • Lahůdkové droždí
  • Kurkuma
  • Sůl
  • Voda

Vypracujeme tužší těsto. Na masovém strojku sundáme sekací nůž a "umeleme" špagety. Usušíme do křupava.

Brokolicové karbanátky:

  • Brokolice
  • Slunečnicový základ
  • Ořechy
  • Cibule
  • Řapíkatý celer
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Muškátový oříšek
  • Zelená petržel

Vše rozmixujeme, vytvarujeme karbanátky a obalíme ve směsi slunečnice, sezamu a sladké papriky.

Omáčka:

  • Kešu, namočené na 2 hodiny
  • Rajčata
  • Sušená rajčata
  • Cibule sušená
  • Česnek
  • Bazalka
  • Oregano
  • Sůl
  • Med

Zelný kopec zelny-kopec-a.jpg

Zelí – nakrouháme, přidáme sůl, drcený kmín a v rukách mačkáme tak dlouho, dokud nepustí šťávu a stane se křehčí a stravitelnější.

Mrkev – nastrouháme a ochutíme solí, lněným semínkem a nadrobno nakrájenou cibulí.

Omáčka – sušená rajčata přes noc namočíme, druhý den ochutíme solí, pepřem, česnekem, koriandrem. Přidáme trochu oleje a vše rozmixujeme. Zahustíme mletou slunečnicí a pohankou.

Na talíři zdobíme naklíčenými mungo fazolkami a lístky koriandru.

Kapustový závitek   kapustovy-zavitek-a.jpg

Kapusta – celé listy

  • Mrkev
  • Ředkev
  • Celer
  • Petržel
  • Rajče
  • zelí

Rajčata nakrájíme na plátky, ostatní zeleninu nastrouháme.

Tymiánová omáčka:

  • Kešu
  • Olej
  • Sůl
  • Citronová šťáva
  • Tymián

Kešu oříšky rozmixujeme nejprve na sucho a pak postupně přidáváme po troškách vodu, až vznikne hustá kaše. Přidáme olej a mixujeme, dokud nevznikne hustá majonéza. Ochutíme solí, pepřem, tymiánem a citronovou šťávou.

Slunečnicová semínka:

  • Slunečnice
  • Paprika uzená
  • Lahůdkové droždí
  • Olej
  • Sůl

Slunečnici namočíme nejméně na 1 hodinu. Papriku, droždí a sůl smícháme, přidáme okapanou slunečnici a promícháme, aby se semínka obalila. Zakápneme olejem, promícháme a necháme marinovat.

Marinované žampiony:

  • žampiony
  • olivový olej
  • Tamari
  • česnek
  • čerstvé lístky rozmarýnu

Žampiony nakrájíme na plátky. Do olivového oleje prolisujeme česnek, vmícháme Tamari a rozmarýn. Žampiony necháme ve směsi 2 hodiny marinovat.

Závitky:

Z listů kapusty vyřízneme tvrdé žebro, naskládáme je na sebe a válečkem vyrovnáme. Tím se kapusta stane křehčí a chutnější. Potřeme tymiánovou omáčkou, poklademe nastrouhanou zeleninou, plátky rajčat, marinovanými žampiony a zabalíme. Posypeme slunečnicí.

Mrkvový krém mrkvovy-krem-a.jpg

  • Mrkev
  • Cibule
  • Kešu
  • Kokosové mléko
  • Kari
  • Muškátový oříšek
  • Zázvor
  • Oregano
  • Med
  • Citron
  • Petržel
  • chilli

Kokosovo-smetanová omáčka kokosovo-smetanova-omacka-a.jpg

  • Tahini
  • Kokosové mléko
  • Kešu
  • Olej
  • Med
  • Kurkuma
  • Sůl
  • Česnek

Zeleninový nákyp s cibulkovou majonézou 

  • Květák   zeleninovy-nakyp-s-cibulkovou-majonezou-a.jpg
  • Cuketa
  • Mrkev
  • Červená cibule
  • Řapíkatý celer
  • Brokolice
  • Sůl, pepř
  • Kurkuma
  • Lahůdkové droždí

Cibulková majonéza:

  • Kešu majonéza
  • Citronová šťáva
  • Sůl
  • Pesto z jarní cibulky

Posypeme pohankovým základem, černým sezamem a lahůdkovým droždím.

Guláš ze sušených hub, noky

Omáčka:gulas-ze-susenych-hub-a.jpg

  • cibule
  • rajče
  • červená paprika
  • sušené rajče
  • sušené houby
  • sůl
  • česnek
  • kmín
  • paprika sladká + pálivá
  • datle
  • tamari

Houby a sušená rajčata namočíme. Ostatní ingredience rozmixujeme, přidáme namočená rajčata a houby a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vodu.

Přidáme nakrájenou zeleninu - cibuli, cuketu, papriku,..

Knedlíky, nokyknedliky-a.jpg

  • slunečnicový základ
  • pohankový základ
  • lahůdkové droždí
  • sůl
  • česnek
  • sušená cibule
  • kadeřavá petržel

Slunečnici a pohanku umeleme na mouku, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pomalu přidáváme vodu a vypracujeme knedlík, nebo noky.

Cuketovo-petrželové špagety, rajská omáčka 

Cuketu a petržel nastrouhat, osolit a nechat vypotit. cuketovo-petrzelove-spagety--rajska-a.jpg

Omáčka:

  • kešu
  • Sušená rajčata
  • Olej
  • Rozmarýn
  • Česnek
  • Tamari
  • Sůl, pepř

Podle chuti možno osladit agávovým sirupem, nebo medem

Houbový burgerhoubovy-burger-a.jpg

  • žampiony
  • vodnice
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • tamari
  • bylinky
  • sůl, pepř
  • slunečnicový zálkad umletý

Vše umixujeme, zahustíme mletým slunečnicovým základem a 4 hodiny sušíme. Podáváme s čerstvou zeleninou (mrkev, vodnice, cibule, celer marinovaný v oleji s kurkumou, polníčkový salát a marinované žampiony)

 

Brokolicové karbanátky brokolicove-karbanatky--polnickovy-salat-a.jpg

  • Brokolice
  • Slunečnicový základ
  • Ořechy
  • Cibule
  • Řapíkatý celer
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Muškátový oříšek
  • Zelená petržel

Vše rozmixujeme, vytvarujeme karbanátky a obalíme ve směsi slunečnice, sezamu a sladké papriky.

Polníčkový salát

  • Polníček
  • Mrkev
  • Olej
  • Česnek
  • Sušená cibule
  • Sůl, pepř

 

RAW cizrna po staročesku  raw-cizrna-po-starocesku-a.jpg

  • Cizrna
  • Rozmarýn
  • Bobkový list
  • Feferonka

 

  • Česnek
  • Sůl
  • Sušená rajčata
  • Koriandr
  • Řapíkatý celer
  • Cibule
  • Olej

První čtyři ingredience namočíme a necháme cizrnu lehce naklíčit. Pak přidáme ostatní a rozmixujeme.

Podáváme s hranolky z vodnice, mrkve, řapíkatého celeru, papriky, ….doplněné polníčkem a listy kapusty, zelí,…..

Mrkvové karbanátky se zeleným salátem mrkvove--karbanatky-a.jpg

  • Mrkev
  • Brokolice - stonek, bezkvětu
  • Cibule
  • Olej
  • Kari
  • Tandoori masala
  • Sůl
  • Lahůdkové droždí
  • Pohanková mouka
  • Pohankový základ

zelený salát:

  • polníček
  • řapíkatý celer
  • brokolice
  • listy vodnice
  • kapusta
  • pohankový základ
  • olej
  • sůl, pepř

Žampionovo-petrželové karbanátky zampionovo-petrzelove-karbanatky-a.jpg

  • krabička čerstvých žampiónů
  • 6-8 středně velkých kořenů petrželky
  • cca 8-10 ks sušených rajčat
  • pikantní směs koření, např.  tandoori masala

Kořeny petrželky nakrájíme na kolečka a společně s žampióny, sušenými rajčátky, kořením a s trochou vody nahrubo rozmixujeme, tak ať můžeme vytvářet ze vzniklé hmoty malé placičky, které poté sušíme v sušičce na ovoce do max. teploty 42°C.

Zbylé kořeny petrželky nakrájíme na kolečka, obalíme v pikantní směsi koření (grilovací), pokapeme olivovým olejem a přidáme do sušičky k žampiónovým karbouškům.

Brokolice se žampiony, kapustabrokolice-se-zampiony--kapusta-a.jpg

Brokolice

  • sůl
  • pepř
  • tandoori masala
  • olej

Žampiony

  • olivový olej
  • česnek
  • rozmarýn
  • tamari

Kapusta

  • sůl
  • mungo naklíčené

Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, okořeníme a promícháme s olejem. necháme odležet.

Žampiony naložíme do směsi koření a oleje a marinujeme 2 hodiny.

Kapustové listy nakrájíme na menší kousky, osolíme a v ruce promneme, aby kapusta zkřehla. Promícháme s naklíčenými mungo fazolemi.

Květák s pohankou kvetak-s-pohankou-a.jpg

  • Květák nastrouhaný
  • Pohanka
  • Olej
  • Cibule
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  • Tamari
  • Zelenina

Vše nastrouhat, nakrájet, ochutit.

 

Celerové hranolky a karbanátky na kapustovém lůžku

Hranolky:                    celerove-hranolky-a-karbanatky-a.jpg

  • Celer
  • Olej
  • Sůl
  • Kurkuma

Karbanátky:

  • Mrkev
  • Celer
  • Sušená rajčata
  • Slunečnicová mouka
  • pohanková mouka
  • cibule
  • rajče
  • sůl, pepř

Kapustové lůžko:

  • kapusta
  • sůl

Kapustové listy nakrájíme na menší kousky, osolíme a v ruce promneme, aby kapusta zkřehla.

Karbanátky: umeleme slunečnicová semínka a pohankový základ na mouku. Mrkev a celer rozmixujeme, nebo nastrouháme najemno, přidáme nakrájenou cibuli, rajče a ještě jednou krátce projedeme mixérem. Okořeníme, promícháme a přidáme slunečnicovou mouku. Zahustíme pohankovou moukou tak, abychom mohli vytvarovat karbanátky.

Zeleninová omáčka (a la svíčková) marinované žampiony, knedlík     zeleninova-omacka--a-la-svickova--marinovane-zampiony--knedlik-a.jpg

Omáčka:            

  • Mrkev
  • Celer
  • Petržel
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • Nové koření
  • Bobkový list

Marinované žampiony:

  • žampiony
  • olivový olej
  • česnek
  • čerstvé lístky rozmarýnu
  • tamari

Knedlík:

  • Slunečnice
  • Pohanka
  • Len
  • Sůl
  • Česnek
  • Lahůdkové droždí

Semínka umeleme, okořeníme a s trochou vody vytvoříme knedlík. Nakrájíme na plátky a necháme asi 1 hodinu sušit.

Brusinky:

  • Sušené brusinky
  • med

Plněné žampiony   plnene-zampiony-a.jpg

Hlavičky žampionů, naložené v oleji a tamari

---------------------------------------------------------

  • Nožičky žampionů
  • Slunečnice namočená
  • Sůl, kmín
  • Paprika
  • Česnek
  • Rozmixovat a naplnit hlavičky.

Salát:

  • Kapusta
  • Cibule
  • Rajče
  • Paprika
  • Olej
  • Sůl
  • Provensálské bylinky

Houbovo-"masové" koule s rajčatovou omáčkou, mrkvové „těstoviny“   a-houbovo-masove-koule-s-rajcatovou-omackou--mrkvove-testoviny.jpg

"Masové" koule:

  • Žampiony
  • namočená pohanka
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • tamari
  • hořčice
  • cibule
  • lahůdkové droždí
  • slunečnice

Rozmixovat, usušit.

Omáčka:

  • Sušená rajčata
  • Kešu – předem namočené
  • Sůl, pepř
  • Česnek
  • Med
  • Citronová šťáva
  • Lahůdkové droždí

Syrové marinované žampiony   a-syrove-marinovane-zampiony.jpg

  • Olivový olej
  • Pár kapek citronu
  • Několik sušených rajčat
  • Himalájská růžová sůl
  • Koření dle chuti

Marinádu promícháme a nalijeme na žampióny, promícháme dohromady (v zavřené krabičce nebo promícháme lžící), aby se žampióny s marinádou promísily.

Dáme do ledničky odležet - min. na 2 hodiny.

Marinované plněné žampiony   a-marinovane-plnene-zampiony-2.jpg

Žampiony necháme přes noc marinovat v oleji s cibulí a oblíbeném koření. (použila jsem tandoori masala)

Náplň:

Pohanka, červená čočka, žampiony, cibule, česnek, čerstvá bazalka, majoránka, sůl, pepř, uzená paprika.

 

 

Pohankové rizoto   a-pohankove--rizoto.jpg

  • pohanka 12 hod namočená
  • olivový olej
  • mrkev
  • ředkvička
  • cibule
  • česnek
  • rajče
  • mrkev
  • bazalka
  • sůl
  • pepř

Cuketové a mrkvové tagliatelle s houbovou omáčkou   cuketove-a-mrkvove-tagliatelle-s-houbovou-omackou-a.jpg

Omáčka:

  • Houby
  • Kešu
  • Cuketa
  • Mrkev
  • Sůl, pepř
  • Česnek
  • Lahůdkové droždí

Houby a kešu namočíme nejméně na 2 hodiny, pak rozmixujeme s ostatními ingrediencemi a ochutíme.

Zdobíme paprikou a naklíčenými mungo fazolemi.

Mrkvové karbanátky mrkvove-karbanatky-a.jpg

  • Mrkev
  • Sušená rajčata
  • Slunečnicová mouka
  • pohanková mouka
  • cibule
  • rajče
  • sůl, pepř
  • paprika pálivá

Umeleme slunečnicová semínka a pohankový základ na mouku. Mrkev rozmixujeme, nebo nastrouháme najemno, přidáme cibuli, rajče a ještě jednou krátce projedeme mixérem. Okořeníme, promícháme a přidáme slunečnicovou mouku. Zahustíme pohankovou moukou tak, abychom mohli vytvarovat karbanátky.

„Masové“ kuličky, hranolky a kapustový salát   masove-kulicky--hranolky--kapustovy-salat.jpg

Hranolky:

  • Celer
  • Olej
  • Sůl
  • Kurkuma

masové“  kuličky:

  • Květák
  • Mrkev
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • Česnek
  • Majoránka
  • Lahůdkové droždí
  • Olej

Vytvarujeme kuličky a obalíme ve směsi:

  • sladká paprika
  • lahůdkové droždí
  • černý sezam

kapustový salát:

  • kapusta – na nudličky, v ruce hodně promačkat, aby zkřehla
  • červená paprika
  • kopr
  • sůl
  • olej

Mrkvové špagety s rajčatovou omáčkou   mrkvove-spagety-a-rajskou-omackou.jpg

Omáčka:

  • Sušená rajčata
  • Kešu – předem namočené
  • Sůl, pepř
  • Česnek
  • Med
  • Citronová šťáva
  • Lahůdkové droždí

 

 

Květákovo-mrkvové karbanátky kvetakovo-mrkvove-karbanatky.jpg

  • Květák
  • Mrkev
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • Česnek
  • Majoránka
  • Lahůdkové droždí
  • Olej

 

Plněné papriky plnene-papriky-a.jpg

Náplň:

  • žampiony
  • květák
  • pohankový základ
  • cibule
  • lněné semínko
  • černý sezam
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • česnek
  • mletý kmín

Plníme kroužky paprik, podáváme s čerstvou zeleninou, marinovanými žampiony,..

Květákové rizoto s marinovanými žampiony kvetakove-rizoto-a.jpg

  • Květák
  • Cibule
  • Paprika
  • Rajče
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Vše nakrájíme, nastrouháme, nebo rozmixujeme do správné konzistence.

Marinované žampiony:  

  • žampiony
  • 0,5 šálku panenského olivového oleje
  • 2 PL Tamari
  • 1-2 stroužky česneku
  • čerstvé lístky rozmarýnu (množství dle chuti)

Do olivového oleje prolisujeme česnek, vmícháme Tamari a rozmarýn.  Přidáme žampiony, nakrájené na plátky a necháme asi 2 hodiny marinovat.

Mrkvové "špagety"   mrkvove-spagety-a.jpg

  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • lahůdkového droždí
  • pepř
  • sůl
  • uzená paprika
  • chia semínka
  • slunečnicová semínka
  • olivový olej

Mrkev nastrouháme, cibuli a česnek nakrájíme najemno. Slunečnicová semínka namočíme na 1 hodinu.

Vše promícháme a pokapeme olivovým olejem.

TIP: Milovníci ostřejších jídel použijí olivový olej s feferonkami.

Karbanátky s "bramborovou" kaší  a-karbanatky-s-brkasi.jpg

Karbanátky:

  • slunečnice
  • mrkev
  • květák
  • celer
  • cibule
  • olej
  • majoránka
  • česnek
  • sůl, pepř

Vše rozmixujeme, utvoříme placičky a obalíme v sladké paprice.

Kaše:

  • květák
  • avokádo
  • kešu
  • lahůdkové droždí
  • sůl, pepř

Pohankovo-slunečnicové placičky, cuketové hranolky a-pohankovo-slunecnicove-placicky-s-hranolky.jpg

Placičky:

  • pohanka – 12 hod namočená
  • slunečnice – 12 hod namočená
  • sušená rajčata
  • mrkev
  • česnek
  • sůl, pepř
  • Vše rozmixujeme a 1 hod ohříváme (sušíme) na 40°C.

Podáváme s hranolky, nebo jako jednohubky na plátcích kedlubny.

Hranolky:

  • cuketa
  • olej
  • kurkuma

Cuketu nakrájíme na hranolky a 12 hod marinujeme v oleji s kurkumou. Usušíme asi 1 hod na 40°C.

Syrové marinované žampiony   a-syrove-marinovane-zampiony.jpg

  • Olivový olej
  • Pár kapek citronu
  • Několik sušených rajčat
  • Himalájská růžová sůl
  • Koření dle chuti

Marinádu promícháme a nalijeme na žampióny, promícháme dohromady, (protřepeme v zavřené krabičce nebo promícháme lžící, aby se žampióny s marinádou promísily).

Dáme do ledničky odležet - min. tak 4 hodiny, nejlépe připravit den předem a nechat odležet do druhého dne.

Rajčatová omáčka na „těstoviny“a-tagliatelle-s-rajskou-a-syrem.jpg

Kešu, cibule, sušená rajčata v olivovém oleji, bazalka, tymián, rozmarýn, oregano, česnek, sůl, voda.

Vše rozmixovat.

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA