Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smoothies, rostlinná mléka 1

31. 1. 2015

Smoothie můžeme chápat jako zdravý, mixovaný nápoj, jehož základem je ovoce a zelenina, popřípadě kombinace obojího, nejlépe bez přidaného cukru, umělých sladidel či konzervantů. Ani zde se však meze fantazii nekladou, do smoothie můžeme přidat, kromě ovoce a zeleniny, další a další zajímavé ingredience, jako jsou vysoce výživné kakaové boby, mladý ječmen, namočená chia semínka, ovesné vločky, včelí pyl (pozor alergen!), psyllium, melasu, či karobový prášek.

Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/smoothie.htm#ixzz32dBUC0Oq

Meruňkovo-jablečné merunky--jablko--ledovy-salat--goji-1.jpg

  • meruňky
  • jablko
  • ledový salát
  • goji

 

 

Meruňkovo-broskvové smoothie-merunky--broskve--jablko--spenat--pomerancova-stava.jpg

  • meruňky
  • broskve
  • jablko
  • špenát
  • pomerančová šťáva
  • goji

Broskvovo-banánové smoothie-broskvovo-bananove.jpg

  • broskev
  • banán
  • jablko
  • špenát
  • pomerančová šťáva

 

 

Kiwi   smoothie-kiwi--jablko--meloun--jablecna-stava.jpg

  • kiwi
  • jablko
  • žlutý meloun
  • jablečná šťáva

 

Jahodovo-borůvkové  smoothie-meloun--jahody--boruvky.jpg

  • jahody
  • borůvky
  • žlutý meloun

 

 

 

Žlutý meloun l.   smoothie-zluty-meloun--jablko--banan--ledovy-salat.jpg

  • žlutý meloun
  • jablko
  • banán
  • ledový salát
  • jablečná šťáva

Jablečno - banánové s vločkamismoothie-jablko--banan--pomerancova-stava--ovesne-vlocky.jpg

  • banán
  • jablko
  • ovesné vločky
  • pomerančová šťáva 

Jablečno - meruňkové smoothie  smoothie----jablko--merunky--spenat--jablecna-stava--skorice.jpg

  • jablko
  • meruňky
  • špenát
  • jablečná šťáva
  • skořice

 

Jahodovo - borůvkové smoothie s makovým mlékemsmoothie----makove-mleko--jahody-broskve--skorice.jpg

  • makové mléko
  • jahody
  • borůvky

 

 

Jablečno - broskvové smoothie smoothie---jablko--broskev--spenat--jablecny-dzus.jpg

  • jablko
  • broskev
  • špenát
  • jablečný džus

Jahodovo - hruškové smoothie  smoothie---jahody--hrusky--citron--skorice.jpg

  • jahody
  • hrušky
  • citron
  • skořice

Ananasovo-broskvové smoothie--ananas--broskev--jablko--goji.jpg

  • ananas
  • broskev
  • jablko
  • goji

 

Ananasovo-pomerančové smoothie--ananas--pomeranc--spenat--jablecna-stava.jpg

  • ananas
  • pomeranč
  • špenát
  • jablečná šťáva

 

 

 

Banánovo-jablečné smoothie--banan--hroznove-vino--jablko--ledovy-salat.jpg

  • banán
  • hroznové víno
  • jablko
  • ledový salát

 

 

Borůvkovo-banánové smoothie-boruvky--banan--ovesne-vlocky.jpg

  • borůvky
  • banán
  • ovesné vločky

 

 

Jablkovo-hroznové smoothie-jablko--zelene-hrozny--banan--goji.jpg

  • jablko
  • zelené hrozny
  • banán
  • goji

 

Melounovo-jablečné smoothie-zluty-meloun--ledovy-salat--jablko--jablecna-stava--kustovnice.jpg

  • žlutý meloun
  • ledový salát
  • jablko
  • jablečná šťáva
  • kustovnice

 

Kokosové mléko  kokosove-mleko-a.jpg

  • 1 díl kokosu
  • 2 díly vlažné vody
  • agave sirup, nebo med
  • špetka soli

Kokos zalijeme vodou a mixujeme asi 3 minuty. Hotovou kaši necháme vychladnout a přecedíme přes plátno. Zbylý kokos ještě jednou zalijeme vodou, tentokrát v poměru 1:1 a postup opakujeme.

Zbude nám kokosová mouka, kterou použijeme do moučníků, dezertů,..

Ovesné mléko mleko-ovesne.jpg

  • 150 g ovesných vloček
  • 1 l vody

Ovesné vločky namočíme nejméně na půl hodiny, nebo povaříme na mírném ohni po dobu zhruba pěti minut. Rozmixujeme a pasírujeme dvakrát přes jemné síto. Nalijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit.

Tip: Na dochucení můžeme použít sůl, med, přírodní sirup, vanilku …
Makové mléko  mleko-makove.jpg

  • 150 g čerstvě mletého máku
  • 1 l vody

Namletý mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme 2 až 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě, občas promícháme sedlinu na dně. Směs pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno.

Makové mléko je výrazně zásadité a mák má vysoký obsah vápníku (1460 mg ve 100 gramech) a kvalitního tuku.

Sójové mléko mleko-sojove.jpg

  • 100g sojových bobů (sušených) nebo 80g ovesných vloček 
  • voda
  • třtinový cukr nebo agáve

Sojové boby přes noc namočíme do studené vody.  Scedíme a dáme do vysokého mixéru v poměru 1 hrnek bobů na 3 hrnky vody a mixujeme min 5 minut dokud směs nění hladká. Poté přelijeme do velkého hrnce s nepřilnavým dnem, podle chuti přisladíme a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Necháme vychladit.

Studenou směs přecedíme. Sojové mléko chutná nejlépe chlazené. V lednici vydrží chutné dva až tři dny.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA